Dulceturi

Dulceata de visine

dulceata de visine

Dulceata de visine, simpla, romaneasca si usor de preparat. Sa prepari o dulceata buna ai nvoie in primul rand de visine coapte bine, nu trecute insa coapte bine. Multi utilizeaza proportii de zahar egale cu cele de visine, eu cred ca este prea mult zahar si de obicei ii cam taie si aroma visinei. De obicei intotdeauana la dulceturi pun cu 1 kg de zahar mai putin decat am fructe.

Extra, la dulceata de visine in loc de zahar normal puteti sa folositi zahar brun (pt cine are bani) si in plus puteti sa faceti combinatii intre visine si cirese, sau visine si capsuni, adaugand la 4 kg de visine si 1 kg de capsuni sau cirese.

dulceata de visine

Ingrediente dulceata de visine

  • 4 kg de visine (cantarite fara samburi)
  • 3 kg de zahar
  • 2 lamai
  • 1 esenta de vanilie – optional

visine pentru dulceata

Mod preparare dulceata de visine

Visinele se spala bine iar fructele putrezite sau lovite se arunca. Pentru a scoate samburii aveti nevoie de o ustensila speciala ca cea din poza Daca nu aveti saburii se pot scoate rupand cu degetele visinele in doua.

ustensila scos samburii din visine

Visinele fara samburi se pun intr-o oala cu fundul gros, preferabil inox, sau cine are poate sa foloseasca un tuci de aluminiu.

visine la fiert

Una din lamaie se rade si se adauga peste visine. Lamaile se taie in doua si se scurge foarte bine zeama in recipientul pentru dulceata

lamaie dulceata visine

Amestecati visinile si coaja de lamaie cu zeama de lamaie astfel incat aromele sa se amestece foarte bine. Se pune pe aragaz la foc mediu spre mic

dulceata de visine la fiert

Dupa cateva minute va aparea sucul din visine Tineti dulceata de visine sub supraveghere, daca focul este prea tare este posibil sa faca bule de aer si aventual o puteti afuma. Se tine pe foc 15-20 de min, timp in care visinile ar trebuii sa se inmoaie bine. Se adauga zaharul si esenta de vanilie sau chiar si 1-2 pliculete de zahar vanilinat.

zahar dulceata visine

Puteti sa cresteti putin flacara aragazului acum insa trebuie sa mestecati incontinuu 6-10 min. Dupa cele 10 min de fierbere dulceata de visine ar trebuii sa devina mai vascoasa, mai tare.

dulceata de visine aproape gata

Faceti testul cu o lingura de inox, ar trebuii sa arate ca in poza, dulceata ar trebuii sa se prinda pe lingura si sa formeze un strat de 1-2 mm.

dulceata gata

dulceata visine fiarta

Sterilizati borcanele tinandu-le la cuptor pentru 10 min sau spalati-le cu apa foarte fierbinte. Cand turnati dulceata de visine in borcane sa nu riscati sa se sparga borcanul puneti sub fundul acestuia o lama de cutit.

dulceata visine la borcan

Dupa ce ati pus capacele la borcane intorceti-le cu capacul in jos sa se creeze vacuum. Dulceata de visine se tine in camara la rece si poate tine chiar si 2-3 ani.

Sfat: Daca vreti sa iasa mai subtire si mai rosiatica puneti zaharul mai devreme si nu firbeti foarte mult. Va fi ceva mai frumoasa, mai apoasa insa va tine mai putin, trebuie consumata in max 6 luni.

You may also like...

13 Comments

  1. Ionela says:

    Am facut aceasta dulceata, a iesit super, am fiert-o mai putin ca imi place sa fie asa mai subtire, oricum se consuma in 2-3 luni :).

  2. gaby says:

    buna,ma numesc gabi.acum incerc si eu reteta ta.merci.

  3. Buna Gabi, sa ne spui cum a iesit si daca e pe gustul tau

  4. gaby says:

    acum 4 zile am facut dulceata dupa reteta ta,e superrrrrrrrrrrrr,acum fac din nou;))

  5. gaby says:

    scz,merciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!

  6. Pare chiar cea mai explicita reteta gasita pe google, avand in vedere ca sunt barbat si nu prea am experienta….

    Am cateva kilograme de visine si voi incerca tocmai reteta scrisa in acest articol, revin cu un comentariu dupa finalizare, probabil maine

  7. am sa fac si eu.

  8. Esanu Corneliu Stefan says:

    Cea mai simpla reteta, cred ca ma descurc si eu nu?

  9. Marius Ursu says:

    a iesit o dulceata super de buna!

  10. buna tare.

  11. DELICIOASA

  12. Câte borcane au ieșit la aceaste cantități?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *