Mancaruri cu carne

Sarmale in foi de varza

sarmale

De sarbatori intotdeauna imi place sa am pe masa mancare  traditionala asa cum au toti romanii. Pe langa cozonac, salata de bouef, racituri neaparat trebuie sa avem si ceva traditional romanesc. Cum cele mai bune sarmale le face soacra-mea nu aveam cum decat sa va prezint reteta acesteia si preparata la ea in bucatarie, in oala ei de lut mult iubita. Am “comandat” sarmalele pentru Craciun asa ca am profitat de ocazie sa le fac poze si sa postez reteta pe site pentru voi.

Am primit lista de cumparaturi si am plecat de dimineata dupa carne tocata de porc de la macelarie, costita fara os afumata (neaparat), 2 fire de praz, niste rosii (am gasit doar cherry), cativa ardei kapia, 100-200 g de sorici si cam atat, insa lista a fost multa mai lunga 🙂 pentru ca am plecat dimineata la 8 si m-am intors la 12.

A fost destul de dificil sa pozez fiecare pas, socara-mea nefiind obisnuita cu stilul meu de gatit, la fiecare pas sa mai fac cate o poza si uite asa ma trezeam ca sare cate unu doi pasi din modalitatea de preparare. Din sfaturile retinute de la ea au fost; neaparat costita afumata, oala de pamant :), bulion / pasta de tomate de calitate, sorici, praz (ca cica e mai dulce)  si timpul de pregatire la cuptor, cu capacul pus, fara cap, iar cu cap si tot asa vedeti voi mai jos in reteta.

Ce pot sa va spun este ca la final o sa aveti niste sarmale nemaipomenite, gustoase, care merg de minune cu o mamaliga calda si un ardei iute sau o ceapa rosie. Cine doreste poate sa puna si o lingura de smantana,.

sarmale
Sarmale

Timp de pregatire: 30 min
Timp de gatire: 140 min
Timp Total: 170 min
Numar portii:10 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente sarmale:

  • 1 kg carne tocata de porc (sau amestc porc cu vita)
  • 3 capatani de varza murata
  • 600 g costita afumata
  • 100-200 g sorici de porc (optional)
  • 4-5 cepe mari
  • 2 fire de praz
  • 1 ardei kapia rosu
  • 1-2 rosii (6-7 cherry)
  • 200-250 g orez
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 100 ml de ulei
  • 1 lingurita de piper macinat
  • 1 lingurita piper boabe
  • 1 lingurita cimbur uscat maruntit
  • 1-2 lingurite sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 3-4 foi de dafin
  • 1-2 fire cimbru uscat
ingrediente sarmale
Ingrediente sarmale

Mod de preparare sarmale traditionale:

I. Orezul se pune la inmuiat in apa calduta.

orez la inmuiat
Orez la inmuiat

II. Prazul si ceapa se toaca cat mai marunt si se pune deoparte, o sa avem nevoie sa calim o parte din ele.

tocat praz
Tocat praz

III. 400 g de costita o taiati feliute groase de 1 deget (pe care o s-o punem printre sarmale), restul de 200 de g se taie cubulete mici (o s-o punem in umplutura de sarmale). Costita se pune la prajit in ulei si se rumeste bine pe ambele parti, la fel si costita cubulete.

prajit costita
Prajit costita

IV. Din Ceapa si prazul tocate 3 parti din acestea se calesc usor in ulei, restul puneti deoparte pentru umplutura de sarmale. Din ceapa si prazul calit opriti jumatate pentru a pune pe deasupra.

calit ceapa si praz
Calit ceapa si praz

V. Intr-un bol mare se pune carnea tocata, ceapa necalita, ceapa calita, condimentele, costita afumata (cubuletele) si o lingura de paste de tomate cu zaharul si 2-3 linguri de apa se amesteca si se pun peste umplutura.

umplutura sarmale
Umplutura sarmale

VI. Amestecati bine sa se omgenizeze toate ingredientele dupa care adaugati si orezul scurs de apa.

adaugare orez
Adaugare orez

VII. Formati din foile de varza (taind cotorul/nervurile) niste bucati aprope ca niste servetele. Luati aluat de umplutura cu o lingura mare si incepeti sa formati sarmalele conform instructiunilor din poze sau filmare. Formati toate sarmalele si puneti-le pe un platou.

pasul 1 impaturit sarmale
Pasul 1 impaturit sarmale
pasul 2 impaturit sarmale
Pasul 2 impaturit sarmale
pasul 3 impaturire sarmalute
Pasul 3 impaturire sarmalute

Video impaturit sarmale:

VII. Intr-o oala de lut/inox se pune pe fund varza tocata marunt, soriciul, firul de cimbur uscat, 3-4 boabe de piper si 2 foi de dafin.

montare sarmale
Montare sarmale

VIII. Puneti apoi un rand de sarmale. Se pune apoi costita afumata (2-3 feliute), varza tocata marunt, 2-3 boabe de piper, 5-6 rondele de ardei kapia, 1-2 foi de dafin si pasta de tomate diluata cu putina apa.

costita si sos de rosii
Costita si sos de rosii

IX. Procedati la fel pentru fiecare rand, pana terminati sarmalele.

randul 2 de sarmale
Randul 2 de sarmale
costita afumata
Costita afumata

X.  Pe deasupra se pune, varza tocata, ceapa cu prazul calit, rosii feliute, ardei feliute, 8-10 bobite de piper si un praf de cimbrul maruntit. Se adauga apa pana se acopera sarmalele.

condimentare
Condimentare

XI. Se dau la cuptor la 160 de grade pentru 1 h, fara capacul oalei. Se mai tine inca 1 h cu capac, dupa care la final pentru ultimile 10 minute se ia capacul sa se rumeneasca putin pe deasupra.

sarmalute in foi de varza
Sarmalute in foi de varza

Pofta buna !

You may also like...

11 Comments

  1. Cristi Vaduva says:

    Una dintre cele mai complexe retete, o sa le fac un weekend, cred ca o sa iasa bune, pacat ca nu am de unde sa iau sorici, dar cred ca o sa pun mai multa costita afumata. E ok daca pun cistita afumata din comert d-aia vidata, sau trebuie neaparata de la macelarie din cea proaspata? Merci

    1. Cristi e ok, poti sa pui orice fel de costita afumata, insa eu prefer pe cea proaspata cat de cat, dupa pararea mea contine mai putine chimicale

  2. Aurelian says:

    Ai dreptatea, seamana putin cu cele moldovenesti, am facut si eu dupa reteta asta in weekend si au iesit super bune, s-au mancat iar copii au fost incantati de ele. Merci mult retete mancare !

    1. Salut Aurelian, ma bucur ca ti-au placut si tie si familiei tale, te astept sa mai incerci si alte retete

  3. O fi luni, dar ce bune erau acum niste sarmale see you smantana si un ardei iute……

    1. Da sarmale an foi de vita

  4. ohh alles sind so leker :)))))).

  5. […] Sarmale […]

  6. Oltea Radu says:

    cele mai bune sarmalute…

  7. Am cautat reteta Racituri.dar nu aveti.Eu le fac astfel.Pun intr o oala copite porc 1 tava mare si o tava mare pulpe pui.Adaug foi dafin si 1 lingura sare.Pun apa numai la nivelul lor.Le fierb pana se desface carnea de pe oase.Le las putin si strecur apa de pe ele.Adaug in apa usturoi mult pisat .Desfac carnea si o pun in apa cu usturoi.Cand este calduta oala,o pun acoperita in frigider si nu umlu la ia pana dimineata urmatoare.Se servesc cu polonicul.

  8. Sarmale cu varza dulce.Se curata cotorul de la varza si se pune sare in el.Se pune varza intr o oala cu apa rece si se fierbe.Se desfac frunzele in timp ce fierbe si scot pe rand intr un castron.Nu se arunca apa.Se curata cotoarele de pe foi.Se amesteca carne vita cu 2 cepe taiate,o jumatate farfurie orez spalat,1 lingura sare,o conserva sos rosii si marar taiat.Se fac sarmalele si se pun roata intr o oala.Se lasa o gaura la mijlocul lor.Se pune o conserva sos rosii,marar taiat si apa in care a fiert varza.Se fierb incet .Se pot acoperi cu o strecuratoare de fier cu gauri si cu capacul peste,intredeschis.Ele se umfla la fiert.Se servesc cu smantana si paine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *