Ficat de gasca sau rata obtinut in mod special prin ingrasarea metodica, fortata a pasarilor. Practica ingrasarii fortate a pasarilor era cunoscuta inca din antichitate de catre egipteni, romani si greci, care hraneau pasarile cu curmale.
Dupa ce pasarile erau taiate, ficatul era tinut cateva ore in lapte amestecat cu miere, pentru aroma mai puternica. Astazi, pentru indoparea pasarilor se folosesc boabele de porumb sau miezul de nuci. In toate timpurile foie gras a fost considerat un fel pretentios, pretios si rar.
Degustarea lui se facea pe vremuri Ia sfarsitul meselor de gala, astazi in schimb, se servse la inceput, insotit neaparat de paine prajita putin sau de felii de bagheta frantuzeasca si de un vin licoros, un vin rosu sau un traminer aromat.
Preparatele clasice in care intra foie gras sunt fie calde (escalop, sote, pane, cu struguri, vin madera, cu crutoane, trufe, creme, spume, sufleuri), fie reci (aspic, spume, terine sau felii subtiri). Preparatele numite “a la perigourdine” sau cele numite “Rossini” contin neaparat foie gras.