Ca e iarna ca e vara le pregatim de fiecare data cu placere si le devoram cu fiecare ocazie. Simple sau cu sunculita prajita, mamaliguta si o lingura de smantana, samalutele in foi de varza sunt preferatele romanilor la orice sarbatoare si nu numai. Iti ia ceva timp sa le pregatesti, insa se pot consuma 3-4 zile fara probleme daca sunt tinute la frigider. Cel mai mult imi plac atunci cand langa o portie de sarmalute am si o racitura de porc, mmmm merg de minune.
Decat sa cumparati sarmalutele gata facute mai bine vi le preparati singuri in casa, asa stiti cu siguranta ce carne puneti, cat de proaspata este si cum doriti sa le preparti mai pe stilul familiei, mai grase sau cu mai multa carne. Un lucru foarte important la sarmale este sa spalati bine varza din saramura, altfel e posibil sa aibe un miros ciudat si nimeni nu o sa guste din ele.
Ingrediente reteta sarmale in foi de varza:
- 3 verze de cca 750g fiecare
- 1kg carne tocata de porc
- 125g orez
- 3 cepe
- 3 rosii
- 1 pliculet sare de lamaie
- sare
- piper
- boia dulce de ardei dupa gust
- o legatura de marar uscat
- 3 foi de dafin
- ulei
Mod preparare reteta sarmale in foi de varza:
- Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Cand ceapa devine sticloasa se adauga o lingurita de boia dulce de ardei si se amesteca. Cand ceapa este indeajuns de calita se adauga orezul si se mai lasa pe foc aproximativ inca 2 minute.
- Carnea de porc macinata se pune intr-un castron, se adauga sare si piper, dupa gust si se amesteca. Peste aceasta compozitie se adauga ceapa si orezul calite si racite, in prealabil, amestecand compozitia, pana la omogenizare.
- Intr-o oala, introducem 2l apa, saram dupa gust si o punem pe foc pana da in clocot. In aceasta zeama oparim frunzele crude de varza. Le introducem una cate una in apa si le lasam, pana devin suficient de moi pentru a rula sarmaua.
- Pentru umplerea sarmalelor putem folosi sau frunze de varza intregi, sau in cazul in care sunt prea mari le taiem in doua. Intindem frunza pe tocator, punem o lingura de umplutura pe frunza si apoi impachetam sarmaua. Sarmaua nu trebuie neaparat sa fie impachetata la ambele capete, nu se imprastie umplutura daca o impachetam doar la un capat.
- In doua foi de varza punem mararul uscat si il rulam.
- Foile de varza ramase le taiem fideluta, marunt, iar rosiile le dam pe razatoare.
- Intr-o ola suficient de mare pentru cantitatea de sarmale pe care o pregatim – in acest caz a fost nevoie de o oala de 5 L – punem pe fund la oala ulei apoi punem varza tocata marunt, peste adaugam mararul rulat in foile de varza, frunzele de dafin si rosiile razalite. Peste toate acestea incepem sa punem sarmalele.
- Deasupra sarmalelor presaram un strat de varza taiata fideluta.
- Pregatim zeama in care se fierb sarmalele din 2 l apa, 2 linguri de sare si o lingurita de sare de lamaie.
- Turnam aceasta zeama peste sarmale, in oala si le punem la fiert la foc potrivit aproximativ 2 ore.
che buone