Condimentele sunt ingrediente care se adauga diverselor preparate culinare pentru a le da un gust placut, apetisant. Sunt fara valoare nutritiva. Condimentele sunt clasificate astfel: acide, picante, aromate, aliacee, saline. Condimentele picante sunt: piperul, mustarul, boiaua, caperele.
Piperul este de doua feluri: alb şi negru. Piperul alb se obtine din cel negru, ajuns la maturitate si decorticat. Gustul picant este dat de prezenta in compozitia sa a unor substante numite piperina si piperidina.
Mustarul se obtine din semintele plantei cu acelasi nume. Prin macinare se obtine o pasta care se preseaza pentru extragerea uleiului de mustar. Turtele ramase se transforma în pulbere (faina de mustar). Aceasta se amesteca cu apa, se lasa sa fermenteze si i se adauga otet, vin, sare, piper, zahar si alte condimenta, obtinând mustarul fara sare.
Boiaua de ardei rezulta din macinarea ardei ului ajuns la maturitate şi uscat. Se pot obţine doua feluri de boia: dulce (din soiul de ardei din Banat) si iute (din soiul de Bihor). Boiaua dulce se foloseste în alimentatia dietetica.
Caperele sunt condimente picante, obtinute din muguri florali ai plantei Capparis Spinosa. Se folosesc la prepararea diferitelor sosuri.