Am gasit intr-o revista (foarte draga mie) cateva sfaturi care par a fi utile in bucatarie si am zis sa vi le impartasesc si voua. Pe parcurs voi mai adauga si alte trucuri ce ne vor fi de folos.
- Laptele nu da in foc daca in vasul in care fierbe se pune o bucatica de portelan.
- Untura nu se mai innegreste daca se pune inauntru un cartof crud, curatat. El absoarbe si mirosul de ranced.
- Daca o supa sau o friptura este prea sarata adauga cartofi cruzi taiati. Se scot dupa ce se fierb – vor fi absorbit deja sarea.
- Daca o supa sau o friptura este prea dulce, adauga sare. Daca un fel principal este prea dulce, adauga o lingurita de otet din vin.
- Nu-ti amintesti daca un ou e proaspat sau fiert? Doar roteste oul. Daca incetineste, e proaspat. daca se roteste cu usurinta, e fiert tare.
- Un ou proaspat se va cufunda in apa, unul vechi va pluti. Un albus de ou este mai usor de batut la temperatura camerei. Scoate oul din frigider cu aproximativ 1/2 de ora inainte de folosire. Pentru o omleta usoara, pufoasa, adauga putina apa in timp ce le bati. Adauga otet in apa cand fierbi ouale. Otetul ajuta ca ouale sa ramana intregi.
- Pentru a evita ‘plansul cepei’ curat-o sub apa rece sau ingheat-o inainte de taiere.
- Pentru a pregati laptuci suculente, adauga suc de lamaie intr-o oala cu apa rece si cufunda laptucile pentru o ora in frigider. Cand gatesti morcovi, mazare, sfecla sau porumb adauga putin zahar in apa pentru a mentine aromele. Pentru a pastra porumbul galben dulce, adauga o lingurita de suc de lamaie in apa cu doar un minut inainte de a lua oala de pe foc. Nu sara niciodata apa in care gatesti porumb. Doar va intari porumbul.
- Depoziteaza telina si laptucile in pungi de hartie, nu de plastic. Si pastreaza frunzele exterioare si tulpinele pana cand la preparare.
- Soarele nu coace rosile, caldura da. Depoziteaza rosile cu codita in jos si vor ramane proaspete mai mult timp.
- Feliile de carne nu se prind daca pui o feliuta de slanina pe fundul tigaii.
- Pentru a inmuia zaharul intarit in bucati, pur si simplu adauga o felie de paine in pachet si inchide punga cat mai bine. In cateva ore zaharul va fi din nou moale.
- Pune fructele verzi intr-o punga de plastic gaurita. gaurile vor permite aerului sa circule retinand in acelasi timp etilena, gazul pe care-l produc fructele in timpul coacerii.
- Inlatura grasimile din supe si fripturi lasand cuburi de gheata in oala. Grasimea se va lipi de cuburi pe masura ce amesteci. Scoate cuburile inainte de a se topi. Sau poti prinde cuburile in can also wrap the ice cubes intr-un saculet sau prosop de hartie si smantaneste-le deasupra oalei. Grasimea se agata si de frunzele de laptuca.
- Fa o gaura in mijlocul feliilor hamburgherului in timp ce le pregatesti. Carnatii se vor gati mai repede iar gaurile vor disparea cand este gata.
- Pentru un orez pufos, alb, adauga o lingurita de suc de lamaie pe litru de apa. Pentru a-i adauga aroma in plus si valoare nutritiva mai mare, fierbe orezul in lichidul pastrat de la fierberea vegetalelor.
- Gelatinele nu se usuca daca sunt inghetate.
- Daca friptura este usor arsa, laptele ii va lua gustul de ars imediat.
- Pestele se dezgheata cel mai bine in lapte. Laptele preia gustul de la congelare si-i da pestelui o aroma proaspata.
- Mirosul de varza sau conopida nu se va mai raspindi in intreaga casa daca in vasul in care fierbe puneti o bucata de piine, intr-un saculet de tifon.
- Pestele prajit va fi foarte gustos daca inainte de a-l da prin faina si a-l praji il tinem 5-10 minute in lapte.
- Ouale nu mai plesnesc la fiert daca puneti in apa putina sare.
- Carnea de friptura, unsa cu un strat subtire de mustar, are gust mai bun, codimentele pastrindu-si aroma intacta.
- Cand pregatiti carne nu puneti niciodata sare la inceput, pentru ca intareste carnea
- La fripturi foloseste vin alb demisec la carnea alba si vin rosu sec la carnea rosie; le va da un plus de gust.